Hotel Lavina Jahorina

 

.

Izetbegović: Ako RS krene ka otcjepljenju radiću...

Izetbegović: Ako RS krene ka otcjepljenju radiću...

„Radiću ono što će raditi sve patriote ove zemlje. Braniću ono na što smo stekli pravo borbom 1992-1995. godine, pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je u intervjuu za DW Bakir Izetbegović na pitanje o tome šta će uraditi ukoliko Republika Srpska raspiše referendum od otcjepljenju.

 

„Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, istorija je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju je na našoj strani, interes zemalja Evrope, da nema ponovo rata, je na našoj strani. Dakle, imaćemo sve to na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi”, rekao je Izetbegović.

 

„Mislim da će masa u slučaju takvog scenarija biti naravno na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. I da će ako proizvedu drugo poluvrijeme to poluvrijeme izgubiti. Nadam se politički, a ne vojno, oni koji se upuste u takvu sebičnu avanturu”, dodao je Izetbegović.

 

Na pitanje da li je spreman na najgori mogući scenario, Izetbegović je rekao: „Dakle na rat? Jesam.” dodao je da svako u ovoj zemlji „ko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njen teritorijalni integritet.”

Kada je riječ o poziciji Hrvata u BiH Izetbegović je rekao da su Hrvati lutali u svojoj politici: „Uz BiH, protiv BiH, uz Bošnjake i Armiju BiH, protiv. Kad su se sabrali i kad se podvukla linija nakon toga svega pola Hrvata je nedostajalo u BiH”, rekao je Izetbegović.

 

Izetbegović smatra da treba uraditi više kada je u pitanju položaj Srba u Federaciji BiH, ali i kada je u pitanju položaj Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj.

 

Izetbegović je za DW ocijenio da Turska u BiH i na Balkanu igra sasvim pozitivnu ulogu.

 

„Turska podržava europski put BiH, podržavaju NATO put BiH, nikada se ne miješaju na neki rigidan način u naše odnose, dapače uvijek pomaže”, kaže Izetbegović.

 

Kada je riječ o tome može li se uticaj Turske negativno odraziti na evropske integracije BiH s obzirom na napetosti koje trenutno postoje između Ankare i brojnih zemalja EU Izetbegović kaže:„Ako bih ja stao na stranu gospodina Erdogana i krenuo u jednu prepirku i počeo se petljati u te prepirke između njega i njih vjerojatno bi, ali ja to ne radim. Turska je dovoljno jaka da se zna sama braniti”, odgovara Izetbegović.

 

On dodaje da se ne želi miješati u unutrašnje odnose Turske, kao ni u Erdoganove odnose sa Angelom Merkel koju, kako kaže, takođe smatra velikom prijateljicom BiH. Izetbegović je rekao da to da li će Rusija zaustaviti prijeme BiH u NATO zavisi od snage Rusije za koju ocjenjuje da je u porastu na Balkanu.

 

“Sve je prisutnija na Balkanu, i medijski i na svaki drugi način. Dodik (Milorad, predsjednik Republike Srpske – op. red.) očigledno gleda da bude igrač te velesile, da joj se dodvori, da zaustavi prije svega NATO put BiH”, kazao je Dodik. „Ja mislim da Rusija ne može nadjačati NATO i EU kada je BiH u pitanju i kompletan Balkan”, kaže Izetbegović.

 

Izvor: atv