Hotel Lavina Jahorina

 

.

Ivanić za DW: Dok sam ja ovdje, Kosovo neće biti priznato

Ivanić za DW: Dok sam ja ovdje, Kosovo neće biti priznato

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je u intervju za Deutsche Welle kazao da dok je on na mjestu člana Predsjedništva BiH, Kosovo nikada neće biti priznato kao nezavisna država.

DW: Zašto ne priznajete Kosovo?

"Mislite li da je realno naći nekog srpskog političara koji će reći da je Kosovo nezavisna zemlja? Dok sam ja tu, toga sigurno neće biti. Moj politički stav je da je način na koji je Kosovo dobilo nezavisnost potpuno mimo međunarodnih pravnih normi. Kao neko ko ima tu mogućnost, koristit ću je. Dok sam ja ovdje, Kosovo sigurno neće biti priznato. Ako se pojavi neki srpski političar koji bude smatrao da tako treba, sasvim poštujem i nemam nikakvih problema i neću uraditi ništa mimo toga. Mislim da se život ljudi sa Kosova i iz BiH može olaškati", odgovorio je Ivanić.

 

DW: Zašto je BiH uvela vize građanima Kosova?

"Zato što smo nudili rješenja koja su puno jednostavnija, ali ne nailaze na razumijevanje. Predlagali smo da ambasada iz Beograda otvara Konzularne dane i rješava sve u Prištini. S druge strane to se ne želi, jer oni traže jednu vrstu papirnatog priznavanja, indirektnog, nezavisnosti što s moje strane ne može biti slučaj", rekao je Ivanić.

 

N1