Hotel Lavina Jahorina

 

.

SDS o akcizama: Prevarama pokušavaju da od građana otmu 300 miliona KM

SDS o akcizama: Prevarama pokušavaju da od građana otmu 300 miliona KM

SDS smatra da je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je danas usvojen set zakona o akcizama, pokazala da koalicija SNSD-SDA-HDZ “prevarama i kršenjem Poslovnika pokušava da poskupljenjem goriva od građana godišnje otme 300 miliona KM” i najavio da će se tome suprostaviti.

 

“Svjesni da poskupljenje goriva u redovnoj zakonodavnoj proceduri ne može dobiti podršku Predstavničkog doma, trio – Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović dogovorio se da ovaj zakon, suprotno poslovnicima dva doma, pokuša progurati po hitnoj proceduri”, navodi se u saopštenju iz SDS-a.

 

Iz SDS-a ocjenjuju da je time “razotkriveno licemjerje Dodika jer se potvrđuje da mu je Bakir Izetbegović najbolji ortak kada treba zavući ruku u džepove građana”.

 

“SDS će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da zaustavi instuticionalno nasilje u režiji Dodika, Izetbegovića i Čovića, čiji je jedini cilj pljačka ionako osiromašenog naroda”, navode iz SDS-a.

 

Ova stranka poziva sve parlamentarne partije da “snažno stanu u odbranu Poslovnika Predstavničkog doma, jer time brane narod od novih poskupljenja, privredu koja je na koljenima i poljoprivredu koja je uništena”.

 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u oba čitanja set zakona o akcizama – prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakona o uplati na jedinstveni račun, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Softić: Problemi u Predstavničkom domu

 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić /SDA/ rekao je da u procesu usvajanja seta zakona o akcizama problem predstavlja njihovo razmatranje u Predstavničkom domu.

 

Softić je izjavio novinarima u Sarajevu, nakon sjednice Doma naroda na kojoj je usvojen set zakona o akcizama, da su, zbog problema u komisijskoj fazi u Predstavničkom domu, oni u taj dom upućeni po hitnoj proceduri da bi bila izbjegnuta procedura koja bi, eventualno, ponovo zaustavila usvajanje ovih zakona.

 

“Dom naroda iskoristio je poslovničke mogućnosti i spojena su dva čitanja na jednoj sjednici zbog hitnosti. Prihvatili smo ovaj set zakona Savjeta ministara kao svoj i uputila ga Predstavničkom domu po hitnoj proceduri u namjeri da bude ubrzana ova procedura”, pojasnio je Softić.

 

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Fahrudin Radončić iz SBB-a podsjetio je da je ova stranka već četiri puta prihvatila set zakona koji se odnosi na akcize, a su to danas učinili i peti put.

 

“U međuvremenu je zatražena garancija od Savjeta ministara da bude obezbijeđena apsolutna transparentnost i da taj novac ne završi kao prethodnih osam milijardi KM na nepoznat način, nego da bude trošen za izgradnju puteva. Taj zahtjev je ispunjen i zato smo glasali i podržali set zakona”, rekao je Radončić.

 

On smatra da postoje proceduralni problemi u Predstavničkom domu, ali očekuje da će ovi zakoni biti usvojeni na način kako je to danas predložio Dom naroda.

 

Srna