Hotel Lavina Jahorina

 

.

Šahovska prvakinja odustala od SP: Ne želim nositi hidžab

Šahovska prvakinja odustala od SP: Ne želim nositi hidžab

Ukrajinska šahistkinja Ana Muzičuk (27), dvostruka svjetska prvakinja, na svom Facebook profilu potvrdila je svoju već ranije donesenu odluku kako odbija učestvovati na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu u Saudijskoj Arabiji zbog kršenja ljudskih i ženskih prava.

 

"U nekoliko ću dana izgubiti dvije titule svjetske prvakinje samo zato što svojom odlukom neću otputovati u Saudijsku Arabiju. Samo zato što ne želim igrati prema nečijim pravilima, odnosno jer ne želim nositi hidžab te abaju i pritom se osjećati kao sekundarno biće", oglasila se Ana Muzičuk oštro osuđujući "diskriminaciju".

U novembru je najavila svoj čin nakon što je Svjetska šahovska federacija (FIDE) objavila kako je Saudijska Arabija stekla domaćinski status predstojećeg Svjetskog prvenstva.

 

Odlukom je bila razočarana, a ponajviše zbog saznanja o izrabljivanju na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Iranu.

 

"Usprkos rekordnom nagradnom fondu, neću se odazvati, što znači da ću izgubiti obje titule. Međutim, postoje granice. Riskirati svoj život i nositi abaju cijelo vrijeme? Pokrivanje glave maramom u Iranu bilo je dovoljno", napisala je sredinom novembra na vlastitom Facebook profilu.

 

index.hr