Hotel Lavina Jahorina

 

.

Pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan

Pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista-Božić.

 

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

 

U pravoslavne domove se unosi badnjak.

 

To je posljednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika, unošenje slame, bacanje oraha i pijukanje djece.

Badnjak se nalaže uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja.

 

Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

 

Na Badnji dan se peče božićna pečenica, pripremljena prethodnog dana, na Tucindan.

 

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze-posna jela, riba, suve šljive, orasi...

 

Božić je uvijek prvi mrsni dan, ma u koji dan pao, i dan kada se crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila Božićnog posta.

 

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Јulijanski kalendar-Ruska pravoslavna crkva, Јerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

 

RTRS