Hotel Lavina Jahorina

 

.

Kusturica: Srpska može da funkcioniše i kao zasebna država

Kusturica: Srpska može da funkcioniše i kao zasebna država

Reditelj Emir Kusturica je izjavio danas, na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske, da Srpska može da funkcioniše zasebno i kao regija i kao drzava.

 

Kusturica, koga je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije danas odlikovao povodom Dana Srpske, rekao je novinarima da je njemu jako važno obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske.

 

"Kao dan u kome Republika Srpska kao jedan od stožera sekularne države već 26 godina postoji i kao takva ona predstavlja dvostruku ideju moderne Evrope, i kao regija i kao država koja može da funkcioniše zasebno", naveo je Kusturica.

Kako ističe, u BiH je uvijek bio posebno komplikovan "taj tronožac u kome sve tri noge treba da budu stabilne, a posebno ona koja proizvodi sekularnost, a koja po svojoj prirodi ima u svojoj osnovi sekularnu ideju".

 

Kusturica je rekao da treba vjerovati da "naša ljubav prema mržnji, koja se gaji u BiH više nego bilo gde drugde", može zahvaljujući institucijama i sekularnoj tradiciji da preraste u ozbiljnu državnost.

 

Dodik je organizovao prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, a prisustvovali su brojni ugledni gosti.

 

Tanjug