Hotel Lavina Jahorina

 

.

Ponosno i dostojanstveno Srpska proslavila 26. rođendan (FOTO/VIDEO)

Ponosno i dostojanstveno Srpska proslavila 26. rođendan (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska proslavila 26. rođendan! U Banjaluci je Dan Republike obilježen nizom manifestacija kojima su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH, te brojne zvanice iz regiona i svijeta.

 

U Sportskoj dvorani Borik održana je svečana akademija. Na sceni je bilo skoro 200 izvođača, nekoliko horova, simfonijski orkestar, glumci Narodnog i Dječijeg pozorišta.

 

Predsjednik Srpske Milorad Dodik, obraćajući se prisutnima, podsjetio je da je Republika Srpska nastala kao izraz želje našeg naroda da živi u slobodi i miru. Potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović, rekao je da se srpski narod raduje uspjehu Srbije, kao što se Srbija uvijek raduje svakom koraku kojim se jača Republika Srpska.

 

Glumac Lazar Ristovski, istakao je u svečanoj besjedi, da Drina ne razdvaja Srbe i da su Srbija i Srpska jedno. Svečanoj akademiji prethodio je svečani defile, održan na Trgu Krajine.

 

 

1.800 učesnika svečanog defilea, koje je pozdravio veliki broj građana, krenuli su od Trga Republike ka Trgu Krajine, gdje su svečano postrojeni, a dočekao ih je predsjednik Srpske Milorad Dodik, čestitavši im Dan Republike.

 

Svečanom postrojavanju, osim predsjednika, prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijerka Srpske Željka Cvijanović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, kao i princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

 

Defileu i postrojavanju prisustvovali su i ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, zvanice iz regiona i svijeta. Obraćajući se prisutnima, predsjednik Srpske je rekao da se srpski narod uvijek borio za slobodu koju je nesebično dijelio sa drugima.

 

- Slavimo dan kada je srpski narod na ovim prostorima ostvario istorijsku težnju za slobodom. Stvorili smo Republiku koja je odraz srpskog naroda. Naš narod se uvijek borio za državu, a tamo gdje je srpski narod tu je i njegova država - naveo je Dodik. Naveo je da je današnje okupljenje u čast velike ideje da Srbi sa ove strane Drine imaju svoju državu.

 

- Današnje okupljanje je u čast Republike Srpske. Danas kada slavimo Dan Republike mi smo zahvalni i Srbiji, jer je uvijek, kao i danas sa nama. Srpski narod danas ima dvije države- Srbiju i Republiku Srpsku - naglasio je predsjednik Dodik, dodavši da svi znaju da je Srpska sa Srbijom jedno.

 

- Oni koji su htjeli da nam zabrane postojanje, moraju da znaju da ovo okupljanje ne može da nestane.Ovo okupljanje je za mir - naveo je predsjednik Dodik.

 

On je istakao da Srpska danas odaje počast svim stradalim za njeno stvaranje i postojanje. Podsjetio je da je 30.000 građana svojim životima branilo slobodu srpskog naroda i za Srpsku dalo ono najviše što što su imali- svoj život.

 

Dodik je zahvalio i političkom i vojnom rukovostvu Srpske koje je stvaralo njenu istoriju, branilo njene interese i zahvaljujući kojima se i ove godine održao veličanstven skup povodom rođendana Srpske.

 

Predsjednik Dodik je zahvalio učesnicima parade, okupljenim građanima i gostima kao i svima onima koji danas nisu mogli da prisustvuju svečanostima obilježavanja Dana Republike, izražavajući nadu da će Srpska svake godine biti sve više država, u inat onima koji zagovaraju njen nestanak.

 

Počasna jedinica MUP-a Republike Srpske bila je postrojena na Trgu Krajine u čast predsjednika Republike, kojem je njihov komandant predao raport.

 

U defileu je učestvovao Zastavni vod formiran od policijskih službenika Počasne jedinice koju čine policijski službenici Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata i Policijske uprave Banjaluka.

 

Zastavni vod predvodili su komandir i nosilac zastave sa pratiocima, a pripadnici voda nosili su svečanu uniformu, bili su naoružani poluautomatskim puškama, a komandir je nosio oficirsku sablju.

 

 

U svečanom defileu učestvovao je prvi ešalon, formiran od policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice, te drugi, treći i četvrti ešalon, formiran od policijskih službenika Јedinice za podršku policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo i Foča.

 

Peti ešalon, koji je učestvovao u defileu, formiran je od policijskih službenika čete Posebnih snaga policije policijskih uprava Banjaluke i Prijedora, a šesti, sedmi, osmi i deveti ešalon od kadeta 19. klase Policijske akademije.

 

U svečanom defileu učestvovao je ešalon Boračke organizacije Republike Srpske, ešalon mješovite mirnodopske jedinice Veterana Republike Srpske, a u jednom stroju su bili očevi, sinovi i kćeri Republike Srpske.

 

Od Trga Republike do Trga Krajine defilovao je i ešalon Saveza ratnih vojnih invalida, studenti Republike Srpske koji su nosili veliku zastavu Republike Srpske, ešalon Republičke uprave civilne zaštite sa specijalizovanim jedinicama, ešalon profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, te predstavnici sportskih klubova, civilnih institucija, organizacija i udruženja.

 

Obilježavanje Dana Republike Srpske počelo je programom za djecu, odnosno informativno-zabavnom predstavom u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Zatim su dodijeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike.

 

RTRS