Hotel Lavina Jahorina

 

.

Ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Bosna i Hercegovina trenutačno proizvodi velik broj ekonomista i pravnika, a upravo se najveći broj osoba s tim kvalifikacijama nalazi na burzi rada. Sve je manje "zanatlija", a sve je veća potražnja za njima.

 

U najboljoj su poziciji, pak, IT stručnjaci.

 

Razmišljate o prekvalifikaciji?

 

Četvrta digitalna era nije zaobišla Bosnu i Hercegovinu, stoga je IT sektor uvijek u potražnji za kvalitetnim kadrovima, a kompanije u BiH nude solidne finansijske pakete i kvalitet rada na nivou evropskih i svjetskih kompanija.

 

No, traže se: Doedukacija, prekvalifikacija, trening i volja. Manjak stručnih radnika, posebno zanatlija osjetile su zemlje zapadne i centralne Europe, a BiH je često destinacija za pronalazak odgovarajućeg kadra.

 

No, aktivnost bh.tržišta opadala je u posljednje tri godine, zapolenost je donekle rasla, doke je nezaposlenost varirala.

Bosna i Hercegovina je, prema zvaničnim statistikama, jedna od zemalja regije koja je u vrhu liste prema nezaposlenosti, a prva je od 134 zemlje svijeta prema nezaposlenosti mladih.

 

No, paradox je da i u ovako visokoj nezaposlenosti, posla ima, a poslodavci teško pronalaze kadar koji im odgovara. Vodeća kompanija za posredovanje pri zapošljavanju u BiH je i Kolektiv posao.ba na čijem je sajtu u 2017. godini otvoreno preko 22.000 poslova.

 

U Bosni i Hercegovini, najtraženiji su:

 

1.Prodavač / trgovac

 

2.Call agent

 

3. Konobar / Šanker

 

4. Komercijalista

 

5. Programer / Software Developer

 

6. Kuhar

 

7. Stjuart / Stjuardesa

 

8. Vozač

 

9. Frizer

 

10. Zaštitar

 

Nesrazmjernost u potrebi tržišta rada i kvalifikacijama kadra prisutna je u gotovo svim sektorima.

 

Iako je obrazovanje oduvijek bila predispozicija za dobar posao, rastući je trend da potencijalni poslodavci radije upošljavaju kadrove s tzv "soft skills", te insistiraju na poznavanju stranih jezika, rada na računaru i pozitivnom stavu.

 

N1