Hotel Lavina Jahorina

 

.

Dodik: Srpska zarobljena u BiH od koje nema nikakve koristi

Dodik: Srpska zarobljena u BiH od koje nema nikakve koristi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska zarobljena u BiH od koje nema nikakve koristi, navodeći kao primjer tranše Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ čije dobijanje koči Federacija BiH /FBiH/.

 

“Sama činjenica da smo odavno ispunili sve uslove za tranše MMF-a govori da smo sposobni da vodimo politku, za razliku od FBiH koja nije usvojila budžet i to sada predstavlja razlog MMF-u da ne realizuje tranše koje je ranije trebao”, rekao je Dodik novinarima u Brčkom, gdje je prisustvovao proslavi Dana Republike.

 

On je naglasio da to moraju da shvate svi iz međunarodne zajednice, koji, kako kaže, ne mogu uvijek da ignorišu činjenicu da Republika Srpska ostvari i izvrši sve što je dogovoreno sa MMF-om, a drugi to ne urade, čime i Srpskoj uskrate benefite.

 

“Onda neki ambasadori koji se politički angažuju pokazuju prstom kako stvari ne funkcionišu. Pa, naravno, da ne funkcionišu kada nam namjerno blokiraju sredstva. Kao na primjer, kada je Republika Srpska bila obavezna da Hagu isporučuje, prema njihovom mišljenju, odgovorne za ratne zločine, što je bio uslov za povlačenja međunarodnih sredstava, nama ta sredstva nisu puštali, a FBiH jesu”, rekao je Dodik.

 

Komentarišući ekonomsku situaciju u Srpskoj, Dodik je rekao da je Srpska imala povećanje budžeta i da u ovu godinu ulazi sa stabilnim finansijama.

 

“Čak smo i sredstva koja smo dobili od klirinškog duga ostavili sa strane da bi nešto izgradili. Želimo da gradimo objekte kulture. U Banjaluci želimo da napravimo novu zgradu za Narodno pozorište Republike Srpske i neke druge institucije”, rekao je Dodik.

 

On je istakao da će Srpska sarađivati sa Vladom Srbije kako bi realizovala brojne projekte.

 

“U Brčkom ćemo zajedno sa Vladom Srbije da pomognemo izgradnju vrtića za šta su sredstva već doznačena. Osim toga, pomoći ćemo i nekoliko opština u FBiH, a biće sigurno i još ulaganja u Brčko distrikt. Radimo svoj posao, a FBiH ne želimo da smetamo da i oni realizuju svoje projekte, ali nama sa njihove strane uporno dolaze podmetanja”, naglasio je Dodik.

 

On je podsjetio da je prije nekoliko godina osnovna teza bila da je Srpska bankrotirala, ali da se danas o tome ne govori, jer je Republika Srpska uspjela da se konsoliduje na bazi vlastitih izvora i održi fiskalnu i finansijsku stabilnost.

 

“Republika Srpska je izvršila sve svoje obaveze 31. decembra 2017. godine” rekao je Dodik.

 

Povodom navoda medija da bi donedavni pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Jia trebalo da bude imenovan za novog ambasadora SAD u BiH, Dodik je rekao da misli da je to podvala FBiH.

 

“Oni bi voljeli da vide njega kao ambasadora. Volio bih i ja, jer bih se onda manje susretao sa njim. Sve to govori o tome koliko je Amerika postala neozbiljna kada postavlja čovjeka za ambasadora koji nema dobrodošlicu u BiH”, rekao je Dodik.

“Srbi doživljavaju Srpsku kao držvu”

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na proslavi Dana Republike u Brčkom da Srpska slavi 9. januara kao dan državnosti i da od toga neće odustati.

 

“Mi Republiku nismo dobili ni na kakvom sudu, ni na kakvom forumu, mi smo Republiku Srpsku izborili kao naš vid borbe za slobodu, svjesni da uvijek kada imamo državu imamo i slobodu”, rekao je Dodik novinarima nakon svečanosti u brčanskom hotelu “Jelena”.

 

On je istakao da srpski narod doživljava Republiku Srpsku kao državu.

 

“Nekima to smeta, ali Republika Srpska ima teritoriju, stanovništvo, vlast, kao i volju ovog naroda da ima Republiku. Šta više treba od toga?”, upitao je Dodik.

 

Predsjednik Srpske naglasio je da Republika Srpska svojim postojanjem nikoga ne vrijeđa i da je dio istorijskih procesa na ovim prostorima u kojima su neki ranije ostvarivali svoje intrese, a neki, možda, sad.

 

“Volio bih da nikada nije bilo rata u BiH i da niko nije stradao, ali za slobodu Republike Srpske dalo je život 30.000 ljudi. I zbog toga, ne smijemo da prestanemo da postojimo, jer bi to značilo da njihovi životi nisu vrijedili”, poručio je Dodik.

 

On je naveo da žali za svakim izgubljenim životom na bilo kojoj strani, ali da je situacija u BiH takva da svaki narod poštuje samo svoje žrtve i ne osvrće se na druge.

 

“Žalim za bilo kojom žrtvom, bilo gdje”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

 

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je rezultat raspada bivše Jugoslavije i nastala je prije oružanih sukoba, nekoliko mjeseci gradila svoje institucije, donijela Ustav i uspostavila svoju Vladu i Narodnu skupštinu.

 

“Formiranje Republike Srpske nije bio razlog za otpočinjanje rata jer je počeo kasnije i neki su ga drugi željeli, a ne Srbi”, istakao je Dodik.

 

Predsjednik Republike pozvao je sve na miran život, poručivši da Srpsku niko ne može da ukine nikakvim odlukama ni sudovima, te da Srbi neće dozvoliti zatiranje svoje istorije, kao ni ugrožavanje ponosa i dostojanstva.

 

EuroBlic/ATV