Hotel Lavina Jahorina

 

.

Osmani: Za Atinu prihvatljiv termin Makedonija

Osmani: Za Atinu prihvatljiv termin Makedonija

Potpredsjednik makedonske Vlade Bujar Osmani izjavio je da Atina u pregovorima sa Skopljem prihvata termin Makedonija kao moguće rješenje spora o nazivu ove bivše jugoslovenske republike.

 

“Trenutno postoji koncenzus o tome da se termin Makedonija nađe u bilo kojoj varijanti za rješavanje spora sa Grčkom”, rekao je Osmani za makedonske medije.

 

On nije želio da govorovi o mogućim rješenjima, naglašavajući da nije dobro da se licitira nazivima.

 

“Potrebna je odlučnost da se nađe rješenje, a to sada vidimo kod obje vlade nezavisno od dnevno-političkih pritisaka. I mi i Grci nudimo prijedloge, a posrednik u pregovorima Metju Nimic treba da nađe zajedničko prihvatljivo rješenje”, rekao je Osmani.

Osmani, koji je potpredsjednik makedonske Vlade zadužen za evropska pitanja, boravio je u Grčkoj, gdje je razgovarao sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Kozijasom i grčkim alternativnim ministrom spoljnih poslova Jorgosom Katrugalosom.

 

U Solunu će se danas sastati grčki i makedonski ministri spoljnih poslova Kozijas i Nikola Dimitrov.

 

Nova runda pregovora Skoplja i Atine u vezi spora o nazivu Makedonija biće održana 18. i 19. januara u Njujorku, kada će se Nimic sastati sa pregovaračima dvije države Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom.

 

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine.

 

Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja “bezbjednosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

 

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

 

Srna