Hotel Lavina Jahorina

 

.

SNSD: Niko sa strane neće određivati koje će praznike Srpska slaviti

SNSD: Niko sa strane neće određivati koje će praznike Srpska slaviti

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) saopštio je danas da Republika Srpska nije nametnula nikome u BiH šta će i kada da obilježava, te da isto tako nikada neće pristati da joj neko sa strane određuje koje praznike će ona slaviti, na šta ima pravo i po Ustavu.

 

U saopštenju se navodi da je Republika Srpska država srpskog i svih naroda koji u njoj žive i poštuju njene zakone, te da tu činjenicu ne mogu izmijeniti dosadna i stereotipna saopštenja Stranke demokratke akcije (SDA), kao ni prijetnje Tužilaštvom BiH, koje je očito batina u rukama (lidera SDA) Bakira Izetbegovića.

 

"SDA, koja je najveći krivac zašto BiH nema svoj unutrašnji suverenitet, a zbog uticaja na pravosuđe i pravnu državu, ne bi smjela da dijeli lekcije bilo kome, posebno ne cijelom jednom narodu i jednoj Republici", poručeno je iz SNSD-a.

U saopštenju se ističe da nije problem SDA što je Dan Republike 9. januar, već je problem što je to datum kada je 1992. godine, dakle, prije rata, proglašena Republika Srpska koju muslimani već više od dvije decenije pokušavaju predstaviti ratnim plijenom Srba.

 

"Republika Srpska je nastala u miru, branila se u nametnutom joj ratu i kao subjekt ušla u mirovne pregovore u Dejtonu. Zato SDA treba dobro da razmisli šta bi prvo nestalo ukoliko bi nestao Dejtonski mirovni sporazum", navode iz SNSD-a.

 

U saopštenju se dodaje da je 9. januara 1992. godine, kada je nastala Republika Srpska, bio prije 21. novembra 1995. godine kada je BiH sastavljena u Dejtonu.

 

Iz SNSD-a ističu da dan kada je formirana i osnovana Republika Srpska nije bio dan početka rata, već je rat počeo onog dana kad su muslimani sa Hrvatima, bez volje Srba, separatističkim odlukama pokušali da Srbima nametnu BiH.

 

"Srbi takvu BiH nikada nisu niti će prihvatiti, a vidimo da i Hrvati odustaju. Ovdje su sami Bošnjaci i ne mogu im pomoći stranci već moraju dogovarati sa ostala dva naroda kako graditi budućnost", naglašeno je u saopštenju.

 

Srna