Hotel Lavina Jahorina

 

.

Rudari iz Zenice štrajkuju glađu i prete SAMOSPALJIVANJEM: "Ovo je za plakati"

Rudari iz Zenice štrajkuju glađu i prete SAMOSPALJIVANJEM: "Ovo je za plakati"

Rudari rudnika "Stara jama" u Zenici, njih 44 drugi dan štrajkuju glađu zbog nemogućnosti odlaska u penziju.

 

Vlastima su dali rok od tri dana da reše njihove probleme, a zapretili su i samospaljivanjem.

 

Rudari tvrde da zakonske procedure za uplatu novca za penziono osiguranje nisu ispoštovane, prenosi N1.

 

Rudar Eldin Đidić, koji je jutros završio prvu smenu, poručio je da ukoliko ne budu ispunjeni zahtevi rudara da će u ponedeljak protestovati u Sarajevu.

 

- Ovo što sam video, ovo je za plakati. Dali smo podršku svojim komoratima. Ovo sve nas čeka. Zamolio bih sve prisutne da vide šta se radi i kako se radi sa rudarima. Ako do ponedeljka ne budu usvojeni svi naši zahtevi - mi dolazimo u Sarajevo, svi rudari... pa ćemo videti šta će biti - istakao je Đidić.

 

Direktor Rudnika mrkog uglja "Zenica" Nevzet Vrškić je rekao da će Rudnik ispuniti svoj deo obećanja.

 

- Mi ćemo rešiti sistemski problem iduće sedmice, uz pomoć Vlade FBiH i Elektroprivrede, ali je stvar za ubuduće. Mi ćemo pokušati da se ovakve stvari više ne dešavaju. Povećana je proizvodnja i veći su prihodi, ali su stare obaveze velike i ne možemo ih rešiti u skorije vreme. Što je do nas mi ćemo 99 odsto rešiti - obećao je Vrškić.

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić pozvao je grupu zeničkih rudara da sačekaju narednu sedmicu kada će na sednici Vlade prva tačka dnevnog reda biti njihov problem.

 

On je rekao da su njihovi zahtevi obrađeni i upućeni ministarstvima pravde i finansija, te Kancelariji za zakonodavstvo.

 

EuroBlic