Hotel Lavina Jahorina

 

.

Foča: Pokrenut tekstilni pogon sa 65 radnika

Foča: Pokrenut tekstilni pogon sa 65 radnika

Za šivaćim mašinama novootvorenog pogona u Foči, u kojem se proizvodi medicinska odjeća, trenutno je 65 radnica.

 

Devetnaestogodišnja Marijana Stanković imala je sreću da na Birou provede svega dvije sedmice, dok je Branka Pejović na prvo zaposlenje čekala punih 26 godina.

 

“Na ravnoj mašini šijem rukave, podvrćem. Zadovoljna sam što sam dobila posao, lijepo je”, ispričala je Marijana Stanković, radnica.

 

“Dvadesetšest godina sam čekala na Birou. Ponudili su mi posao, pristala sam. Pa dobro je, za sada je lijepo, radim na overlovci sastave”, kaže Branka Pejović, radnica.

 

Ovo je sedmi Trendteksov pogon u BiH i Srbiji, koji bi do juna trebao da zasposli 100 radnika. Firma je najveći snabdjevač njemačkih bolnica medicinskom radnom opremom.

 

“Svi naši proizvodi su unaprijed prodati. Izvozi se na strano tržište”, navodi Šućko Jakupović, vlasnik Trendteksa.

Opština Foča je obezbijedila prostorije za fabriku, grijanje, obuku i prevoz radnika u šta je do sada uložila 100 hiljada maraka, dok je Trendteks investirao 250 hiljada.

 

Slijede nova ulaganja, jer je cilj da se do kraja godine zaposli 250 radnika.

 

“Objekat koji namjeravamo dati na korištenje ovoj fabrici podrazumnijeva ozbiljniju adaptaciju, tako da će to biti investicija koja će vjerovatno preći milion maraka”, izjavio je Radisav Mašić, načelnik Foče.

 

Na otvaranju i resorni ministar Petar Đokić, koji je obećao podršku Vlade ovoj fabrici. Za probleme u pogonu Trendteksa u Bileći, u kojem su u više navrata radnice štrajkovale i prekidale proizvodnju, Đokić vjeruje da su reorganizacijom prevaziđeni.

 

“Tamo se oko 80 radnica vratilo na posao, rade i proizvode i mislim da je njihov stav o tom projektu i njihovom učešću vrlo pozitiva”, izjavio je Petar Đokić, ministar industrije.

 

Nakon dugo godina u Foči je pokrenut jedan proizvodnji pogon koji zapošljava veći broj radnika. Jedini problem kako bi tekstilna industrija u potpunosti zaživjela mogao bi da bude nedostatak obučene radne snage.

 

ATV