Hotel Lavina Jahorina

 

.

Širom Republike Srpske se plivalo za Časni krst (FOTO)

Širom Republike Srpske se plivalo za Časni krst (FOTO)

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika- obilježavanje krštenja Isusa Hrista u rijeci Јordan. Širom Srpske organizovana su plivanja za Časni krst.

 

Povodom Bogojavljenja u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služena je sveta arhijerejska liturgija i organizovana litija do mosta Patra.

 

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem okupljenim vjernicima uputio je praznični pozdrav "Bog se javi!", te ih pozvao da učestvuju u bogojavljenskoj litiji. Liturgiji su, osim velikog broja vjernika, prisustvovali gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

 

Nakon liturgije, uslijedilo je osveštavanje bogojavljenske vodice, sa kojom će sveštenici blagosloviti domove vjernika. Bogojavljenska litija prošla je ulicom od Sabornog hrama Hrista Spasitelja do Gradskog mosta, gdje je organizovano tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Krst časni.

 

 

Pobjednik plivanja za Krst časni je dvadesetpetogodišnji Banjalučanin Mirko Ivanković. On je prvi stigao do Časnog krsta od 33 učesnika Bogojavljenskog plivanja u rijeci Vrbas. Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem blagoslovio je plivače, a nakon završetka plivanja zajedno sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem darivao je Ivankovića zlatnikom, dok su i ostali učesnici plivanja dobili prigodne poklone.

 

Radojičić je rekao da grad nastavlja tradiciju plivanja za Časni krst na Bogojavljenje, te da godinama zajednički organizuje bogojavljenske svečanosti sa Srpskom crkvenom opštinom i Eparhijom banjalučkom.

 

"Ova tradicija traje više od 100 godina, prekidana je u razičitim vremenima u zavisnosti kada je koja država dolazila i sistem, ratovi i ostalo, ali se iznova vraćala", istakao je Radojičić, čestitavši pobjedniku plivanja za Časni krst Mirku Ivankoviću, kao i svim učesnicima plivanja.

 

Ivanković je rekao da za njega predstavlja veliku čast to što je prvi doplivao do Časnog krsta.

 

 

Praznik Bogojavljenja u Trebinju je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koju je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

 

Vladika Grigorije je rekao da je "veoma važno da shvatimo da niko od nas ne može da posjeduje Duha Svetog, ali svako može da se osloni na njega, da mu sleduje i da ga prihvata".

 

Nakon litije i osvećenja vode rijeke Trebišnjice uslijedilo je tradicionalno plivanje za časni krst u kojem je učestvovalo više od 70 Trebinjaca i Hercegovaca. Nikola Lješković /25/ prvi je doplivao do Časnog krsta. Među učesnicima bila je i tridesetogodošnja Dragica Drapić, koja je prvi put plivala za Časni krst.

 

 

Dobitnik je zlatnika za pobjedu na Bogojavljenskom plivanju do Časnog krsta u rijeci Željeznici u Istočnom Sarajevu je Gradimir Miladinović, student prava iz Trebinja. U svojoj kolekciji već ima tri zlatnika sa Bogojavljenskih plivanja. Na takmičenje se prijavilo 18 odvažnih plivača, kojima je ljubav prema Bogu i pravoslavnoj tradiciji bila jača od hladnih talasa rijeke. Organizatori plivanja za Časni krst obezbijedili su prigodne poklone za sve plivače-takmičare.

 

U Vojkovićima je do Časnog krsta prvi doplivao Rade Dragović. U Crkvi Svetog Petra Sarajevskog služena je sveta liturgija, dok je zlatnik pobjedniku i prigodne poklone takmičarima uručio načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović.

 

Za časni krst plivalo se danas i u Višegradu. U konkurenciji 28 takmičara iz Višegrada, Valjeva, Foče, Rogatice i Sokoca stazu drugu 33 metra prvi je preplivao devetnaestogodišnji Marko Milanović iz Foče. Njemu je nagradu za osvojeno prvo mjesto uručio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

 

"Ovo je moje prvo učestvovanje na ovoj manifestaciji. Drina je bila hladna, ali smo, ipak, uspjeli", rekao je Milanović, istakavši da je srećan zbog nagrade koju je osvojio, jer je danas veliki praznik Bogojavljenje.

 

Gradiški policajac Rajko Lajić pobjednik je u plivanju za Časni krst koje je danas nakon 78 godina, na Bogojavljenje, organizovano na rijeci Savi u Gradišci. Lajić je naveo da je Božijom voljom do krsta doplivao prvi i dodao da je nagrada koju je dobio priznanje i za sve učesnike koji su hrabro plivali u hladnoj rijeci Savi.

 

Arhijerejski namjesnik gradiški, protojerej stavrofor Gojko Slijepčević rekao je da su u plivanju za Časni krst učestvovala 33 mladića.

 

 

Bogojavljenje je tradicionalno obilježeno i u Prijedoru. U rijeci Sani ove godine je zaplivalo 57 odvažnih plivača, a među njima i jedna pripadnica ljepšeg pola. Zaplivavši za Krst časni, peti put pobjedu je odnio Prijedorčanin Miroslav Drljača. Zlatnik i vijenac, poklonio je najmlađem ovogodišnjem učesniku, petogodišnjem Vidu Radakoviću.

 

"Dječak ima pet i po godina i poklonio sam mu ovaj zlatnik za sreću i da pliva sa nama kada bude stasao za to", dodao je Drljača.

 

 

Prvi do Časnog krsta na ušću Sane u Unu u Novom Gradu doplivao je Miloš Kovačević. Kovačević je bio jedan od 13 učesnika, a plivanje za Časni krst u Novom Gradu na Bogojavljenje organizovano je četvrti put.

 

"Učestvujem četvrti put, nisam očekivao da ću biti pobjednik, imao sam sreću. Ovo se ne može opisati riječima, samo se može doživjeti", istakao je Kovačević.

 

 

Dvadesetpetogodišnji Zoran Vidović prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi.

 

"Pet godina učestvujem i četvrti put osvajam Časni krst. Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama", rekao je Vidović, koji je po zanimanju bravar.

 

Pobjedniku je načelnik opštine Miroslav Drljača uručio zlatnik, koji je tom prilikom rekao da građani Novog Grada podržavaju manifestacije koje se organizuju u ovoj lokalnoj zajednici.

 

Za Časni krst u Brodu plivalo je 20 hrabrih učesnika, a slavio je Vlado Bačić. Takmičenje je održano na rijeci Savi, na stazi Kajak-kanu kluba "Premium". Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić čestitao je pobjedniku i zahvalio ostalim plivačima za učešće.

 

 

Bogojavljensku litiju ulicama Brčkog, predvodio je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije. Za viteštvo Časnog krsta na Savi, borilo se 60 plivača. Među kojima je pobjedu odnio Draško Đurić. Ovogodišnje viteško nadmetanje na Savi u Brčkom, okupilo je nekoliko hiljada posmatrača, na izletištu Ficbajer. Prema ocjeni organizatora, sve je proteklo u najboljem redu, što je dobra uvertira i za narednu godinu.

 

"Ovim sam završio svoje učestvovanje na Bogojavljenskom plivanju jer, prema pravilima, sljedeće godine nemam pravo zato što sam tri puta već pobjeđivao. Ovo je poseban osjećaj, ne može se opisati riječima", istakao je Đurić.

 

Širom Srbije plivalo se za Časni krst. U Beogradu je dvadesetogodišnji student i trener plivanja Uroš Radulović pobjednik bogojavljenskog plivanja, koje je održano na Dunavu na Zemunskom keju u Beogradu.

 

"Ovo za mene nije takmičenje nego čast i privilegija", rekao je Radulović.

 

U tradicionalnom bogojavljenskom plivanju, koje se održano pred nekoliko hiljada Beograđana, učestvovalo je oko 300 plivača, među kojim dvije djevojke i Poljak Јakob Dubnjak koji u Beogradu boravi u okviru studentske razmjene.

 

 

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Јordan krstio Јovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije. 

 

Danas, na Bogojavljenje, vjernici se pozdravljaju pozdravom "Bog se javi-Vaistinu se javi".

 

RTRS