Hotel Lavina Jahorina

 

.

Produžen pritvor Zoranu Marjanoviću!

Produžen pritvor Zoranu Marjanoviću!

Nakon odluke kojom je bilo ukinuto rješenje o produženju pritvora Zoranu Marjanoviću za još tri mjeseca, prvostepeno vijeće Apelacionog suda u Beogradu u petak je donijelo novo rješenje kojim mu je pritvor produžen, a u kojem se ističe da su u toku krivičnog postupka protiv njega prikupljeni novi dokazi.

 

Prema novom rješenju Marjanoviću pritvor može da traje najduže do 10. marta 2018, navodi se u odluci koja je objavljena na sajtu suda.

 

I na ovo rješenje dozvoljena je žalba drugostepenom vijeću Apelacionog suda u Beogradu.

 

Marjanović je osumnjičen za svirepo ubistvo supruge Jelene 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči.

 

Protiv njega je u toku istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog krivičnog djela teško ubistvo za koje je zaprijećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

 

Po zaključku prvostepenog vijeća Apelacionog suda i dalje postoje razlozi za produženje pritvora Marjanoviću, jer su od momenta kada Marjanoviću određen pritvor u toku krivičnog postupka prikupljeni novi dokazi “koji svi zajedno i u svojoj međusobnoj povezanosti jasno ukazuju na osnovanu sumnju da je ovaj okrivljeni izvršio krivično djelo teško ubistvo za koje je propisana kazna preko 10 godina”.

“Način izvršenja krivičnog djela i težina nastale posljedice doveli do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, imajući u vidu da je ubistvo jelene Marjanović izazvalo veliku pažnju javnosti koja od trenutka pronalaska njenog beživotnog tijela još uvijek traje”, navodi se u odluci suda.

 

Dodaje se da se o ovom slučaju svakodnevno piše u svim elektronskim i štampanim medijima, pa bi po ocjeni prvostepenog vijeća puštanjem Marjanovića da se brani sa slobode “javnost bila uznemirena u toj mjeri da bi kao takva mogla ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka”.

 

Takođe, s obzirom da je Marjanović prije hapšenja (u septembru 2017. godine) bio prisutan u javnosti i da se izjašnjavao o ubistvu supruge, po mišljenju prvostepenog vijeća Apelacionog suda ukoliko bude pušten na slobodu on bi mogao da nastavi sa javnim istupanjem i izjašnjavanjem o elementima krivičnog djela, što bi prema zaključku suda, takođe ugrozilo nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka.

 

“Imajući u vidu sve prethodno izneseno, a kako istraga u ovom krivičnom postupku nije okončana, to je prvostepeno vijeće Apelacionog suda uvažilo je prijedlog javnog tužioca i produžilo pritvor prema Marjanoviću za još tri mjeseca nalazeći da je ovo vrijeme dovoljno da se istraga u ovom predmetu okonča”, navodi se u odluci.

 

Drugostepeno vijeće Apelacionog suda juče je ukinulo je rješenje kojim je početkom decembra bio produžen za još tri mjeseca i naložilo ponovno odlučivanje

 

Razlog za ukidanje tog rješenja bio je izostanak konkretnih razloga, činjenica i dokaza na kojima prvostepeno vijeće Apelacionog suda zasniva svoj zaključak o postojanju osnovane sumnje da je Marjanović izvršio krivično djelo za koje se tereti.

 

Marjanoviću je 8. decembra bio produžen pritvor za još tri mjeseca, koji je prema toj odluci mogao da traje najduže do 10. marta, a današnjim rešenjem ta odluka je zapravo potvrđena u formi novog prvostepenog rješenja.

 

Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj u Srbiji već godinu i po dana sa raznim verzijama o identitetu izvršioca, kao i načinima i mjestu izvršenja zločina.

 

Marjanović je uhapšen 15. septembra, nakon gotovo godinu i po dana od ubistva. On je i prije toga bio privođen ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

 

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.

 

Novosti