Hotel Lavina Jahorina

 

.

Koje Srbe je Putin “okitio” ordenom

Koje Srbe je Putin “okitio” ordenom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin do sada je dodijelio “Orden prijateljstva” nekolicini građana Srbije, a među njima šefu diplomatije Ivici Dačiću, ministru za inovacije Nenadu Popoviću, reditelju Emiru Kusturici i bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

 

“Ordenom prijateljstva” je posljednji odlikovan srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić, a prvi Srbin koji je dobio ovaj orden je Nenad Popović, srpski ministar za inovacije.

 

Popovića je ruski predsjednik odlikovao 2010. godine, a ovo visoko rusko državno odlikovanje uručio mu je tadašnji ambasador Rusije, Aleksandar Konuzin.

 

Nakon Popovića, “Orden prijateljstva” je dobio i režiser Emir Kusturica, koga je ruski predsjednik odlikovao 2016. godine, a bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovan je tim ordenom 2017.

 

 

U ruskoj tradiciji ordenje ima veliki značaj, a “Orden prijateljstva” se dodjeljuje građanima Rusije, kao i građanima stranih država zbog posjebnih zasluga u jačanju mira, prijateljstva, saradnje, međusobnog razumijevanja među narodima i za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura.

 

Izrađen je od srebra sa pozlatom u formi petokrake zvijezde, u čijem centru se nalazi slika globusa, a na pozadini ordena se nalazi ugravirani natpis: “Mir i prijateljstvo”.

 

Tanjug