FZO- lista lijekova: Sva loša rješenja za osiguranike biće korigovana

Republika Srpska Jahorina ljetovanje

FZO- lista lijekova: Sva loša rješenja za osiguranike biće korigovana

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske počeo je da analizira primjenu nove Liste lijekova koji se izdaju na recept, a koja je na snazi od 1. septembra, potvrđeno je Srni u Fondu Srpske.
Fond je prije usvajanja nove Liste lijekova ukazivao da će se svakih mjesec dana analizirati nova lista i da će biti mijenjano sve ono što se pokaže kao loše rješenje, u smislu velikog opterećenja osiguranih lica.

U vezi s tim, Fond prikuplja primjedbe i sugestije osiguranika, ljekara i farmaceuta, a nakon mjesec dana primjene nove liste Fond će zajedno sa ljekarima rezimirati prikupljena mišljenja i na osnovu toga biće preduzete odgovarajuće mjere, koje uključuju i korekcije Liste lijekova.

"To se posebno odnosi na dostupnost lijekova za osigurana lica starija od 65 godina i sve što se u praksi pokaže kao preveliko opterećenje za ova osigurana lica, Fond će promijeniti prilikom prvih korekcija liste", rečeno je Srni u Fondu.

U Fondu ističu da postoji nekoliko razloga koji su uticali na donošenje nove liste lijekova, a među kojima je i veća uključenost ljekara porodične medicine, odnosno domova zdravlja u kreiranje Liste, a time i smanjenje uticaja proizvođača lijekova na kreiranje Liste i propisivanje lijekova.

Upravo iz tih razloga, kažu u Fondu, u donošenju nove Liste lijekova učestvovali su svi direktori domova zdravlja koji su dali sugestije i prijedloge za novu listu.

Iz Fonda podsjećaju da je novost kod primjene nove Liste lijekova u odnosu na raniju i to što je odlukom o usvajanju Liste lijekova propisana obaveza propisivanja generičkog naziva lijeka.

"Apoteke su obavezne da osiguranom licu izdaju lijek s referentnom, odnosno najnižom cijenom, a samo na zahtjev osiguranog lica mogu mu izdati skuplji lijek, što podrazumijeva pristanak osiguranog lica da plati i razliku u odnosu na referentnu cijenu", pojašnjavaju u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
SRNA

DNEVNI HOROSKOP

Ovan Dnevni HoroskopOvan Dnevni Horoskop
Bik Dnevni HoroskopBik Dnevni Horoskop
Blizanci Dnevni HoroskopBlizanci Dnevni Horoskop
Rak Dnevni HoroskopRak Dnevni Horoskop
Lav Dnevni HoroskopLav Dnevni Horoskop
Djevica Dnevni HoroskopDjevica Dnevni Horoskop
Vaga Dnevni HoroskopVaga Dnevni Horoskop
Škorpija Dnevni HoroskopŠkorpija Dnevni Horoskop
Strijelac Dnevni HoroskopStrijelac Dnevni Horoskop
Jarac Dnevni HoroskopJarac Dnevni Horoskop
Vodolija Dnevni HoroskopVodolija Dnevni Horoskop
Ribe Dnevni HoroskopRibe Dnevni Horoskop

Pratite nas i putem mobilnih telefona - Download Android aplikacije Vijesti IN RS